@article{oai:oka-pu.repo.nii.ac.jp:00001246, author = {山下, 広美 and Yamashita, Hiromi}, issue = {4}, journal = {日本栄養・食糧学会誌, Eiyo To Shokuryo}, month = {}, note = {酢酸は, 生体において空腹時に脂肪酸からβ酸化により生成される内因性の成分であり, 骨格筋などで生体燃料として利用される。一方, 外因性に酢酸を摂取すると酢酸は容易に血中に移行し組織に速やかに取り込まれた後, その代謝過程でAMPを生成し細胞内のAMP/ATP比を増加させてAMPキナーゼ (AMPK) を活性化させる。2型糖尿病の病態モデル動物に酢酸を継続的に摂取させると, 肥満が抑制され耐糖能を改善させる。また肝臓において脂肪合成関連遺伝子の転写量を低下させることから, 酢酸は脂肪合成を抑制するように作用すると示唆される。その他エネルギー消費割合の増加, 白色および褐色脂肪組織においては脂肪滴肥大化の抑制が見られる。以上より酢酸は空腹時には内因性の成分として生成され生体燃料として利用されるが, 摂食時に酢酸を摂取すると脂肪合成の抑制による肥満の抑制, さらに肥満に起因した2型糖尿病予防効果をもたらすと示唆される。, Acetate is an endogenous metabolite of fatty acid β-oxidation produced in the liver mitochondria under conditions of starvation. Orally administered acetate is immediately taken up from the intestine and excreted into the bloodstream. The acetate is then absorbed by tissues and activates AMP-activated protein kinase (AMPK) by increasing the AMP/ATP ratio. AMPK acts as the key metabolic master switch, and regulates a number of enzymes involved in lipid homeostasis. Treatment with acetate results in a marked reduction of lipid accumulation in adipose tissue, protection against accumulation of fat in the liver, and improves glucose tolerance. It decreases the transcripts of lipogenic genes in the liver, indicating inhibition of lipogenesis in that organ. Furthermore, acetate treatment results in a higher rate of oxygen consumption and a smaller size of lipid droplets in white and brown adipose tissues. These results indicate that acetate is formed endogenously under conditions of starvation and utilized as a biological fuel, wheras acetate taken up under fed conditions has potential to prevent obesity and obesity-linked type 2 diabetes.}, pages = {171--176}, title = {酢酸の生理機能性}, volume = {67}, year = {2014}, yomi = {ヤマシタ, ヒロミ} }