@article{oai:oka-pu.repo.nii.ac.jp:00001312, author = {山本(鈴木), 登志子(登志子) and 山本(鈴木), 登志子(登志子) and 野村, 奈央 and 山本, 沙也加 and 田中, 充樹 and 目賀, 拓斗 and 津嘉山, 泉 and 戸田, 圭祐 and 川井, 恵梨佳 and 大野, 智子 and 木本, 真順美 and Kimoto, Masumi and Nomura, Nao and Yamamoto, Sayaka and Tanaka, Mitsuki and Mega, Takuto and Tsukayama, Izumi and Toda, Keisuke and Kawai, Erika and Ohno, Tomoko}, journal = {岡山県立大学保健福祉学部紀要, BULLETIN OF FACULTY OF HEALTH AND WELFARE SCIENCE, OKAYAMA PREFECTURAL UNIVERSITY}, month = {Mar}, note = {少子高齢化を迎えた我が国において、高齢者の低栄養状態や誤嚥性肺炎を回避し、生活の質の向上のた めに、良質な高齢者嚥下調整食の開発は必須である。最近、私達は、自然薯が、炎症性脂質メディエーターのプロスタグランジン(PG)E2 の合成を抑制し、抗炎症・抗腫瘍効果を有することを明らかにした。本研究では、自然薯のレオロジー特性を解析し、安全な高齢者嚥下調整食の物性指標と比較するために、厚生労働省の基準(Ⅰ(嚥下難易度 重度)〜Ⅲ(軽度))にそったテクスチャー測定とレオメータによる動的粘弾性の測定を行った。自然薯生すりおろしはテクスチャー項目の「硬さ」と「凝集性」には優れていたが「付着性」が基準外で、30% 自然薯粉末はいずれの指標においても基準 II に該当した。また、動的粘弾性では、生よりも10-30% 自然薯粉末の方が増粘剤として適する値を示した。以上の結果から、自然薯粉末を利用した嚥下食の開発に可能性を見出した。, In Japan, decreasing birthrate and aging of society are promoted, and therefore a development of quality dysphagia diet is necessary for an avoidance of undernutrition and aspiration pneumonitis in elderly people. Recently, we found that Dioscorea japonica suppressed prostaglandin E2 synthetic pathway and prevented inflammation and carcinogenesis in mouse squamous cell carcinoma of the skin. Dioscorea japonica with such high food functionality will be useful for a quality dysphagia diet. The aims of this study regarding Dioscorea japonica were an analysis of the rheological property and a comparison with that of safety dysphagia diet. We performed Texture Profile Analysis (TPA) on the basis of the standard specified by Ministry of Health, Labour and Welfare (level I-III for dysphagia diet), and analyzed the rheological property by a rheometer. In TPA, the grated raw Dioscorea japonica was very suitable in “hardness” and “aggregability” and was unsuitable in “adherability” for person with dysphagia. The 30% adjusted Dioscorea japonica powder had level II of the standard specified by Ministry of Health, Labour and Welfare. In the rheological analysis, 10-30% adjusted Dioscorea japonica powder had compatibility as the thickener for dysphagia better than the grated raw Dioscorea japonica. These results suggested the ability of Dioscorea japonica for the development of dysphagia diet., P(論文)}, pages = {47--56}, title = {高齢者嚥下調整食の開発に向けた自然薯のレオロジー解析}, volume = {22}, year = {2016}, yomi = {ツカヤマ, イズミ} }