@article{oai:oka-pu.repo.nii.ac.jp:00002495, author = {小畑, 千晴 and Obata, Chiharu and 山本, 孝司 and 山本, 孝司 and 安久津, 太一 and Akutsu, Taichi and デスマレス, エリック and Desmarais, Eric and 児玉, 太一 and Kodama, Taichi}, issue = {1}, journal = {岡山県立大学教育研究紀要, Bulletin of Higher Education and Liberal Arts and Sciences Research,Okayama Prefectural University}, month = {Mar}, note = {本稿では、アメリカ発祥のエディブル・エデュケーションのカリキュラム類型、目的論、実践理論を、教育学、ソーシャルワーク、音楽の視点から描出した。その中で、エディブル・エデュケーションがコア・カリキュラムを源流とする子ども中心主義カリキュラムの派生形であること、子どもの主体的活動を旨とする教育実践であることを明らかにしたうえで、グリーン・ソーシャルワークの環境的正義の観点からエディブル・エデュケーションの目的論について論考し、さらに音楽教育の立場から食と音楽をつなぐ可能性について検討を加えた。この論考を通して、幼児教育におけるエディブル・エデュケーションの意義とその価値について明らかにした。, This paper describes the curriculum types, teleology, and practical theories of edible education originating in the United States from the perspectives of pedagogy, social work, and music. In it, this study showed that edible education originates from the core curriculum and that it is a derivative of the child-centered curriculum. In addition, it was clarified that it is an educational practice that emphasizes children's independent activities. Next, we discussed the teleology of edible education from the perspective of environmental justice in green social work. Furthermore, from the practical examples of music education, food, plants and music were connected, and from the development of edible education, the practical theory was clarified. Through the discussion above, we have shown the significance and value of edible education in early childhood education., P(論文)}, pages = {31--39}, title = {幼児教育におけるエディブル・エデュケーション導入に関する基礎研究}, volume = {7}, year = {2023} }