@article{oai:oka-pu.repo.nii.ac.jp:00000545, author = {中島, 伸佳 and Nakajima, Nobuyoshi and 中島, 辰幸 and Nakajima, Tatsuyuki and 石原, 浩二 and Ishihara, Kouji}, journal = {岡山県立大学保健福祉学部紀要, Bulletin of Faculty of Health and Welfare Science, Okayama Prefectural University}, month = {Mar}, note = {岡山県立大学内に生育する常緑広葉樹のシラカシの種子(ドングリ)に共生的に生育する微生物を単離した。本菌はドングリの存在下でのみ甘い香気を発する微生物であり、その主成分はブタン酸エチルなどのエステル類であることが確認された。また、簡易的な同定を行った結果、本菌は結束糸を有することなどから、ドングリと共生的に生育する菌核菌(真菌の一種)であると推定された。, A new fungus, which had grown symbiotically with an acorn (nut of oak), was isolated. It has produced sweet-ester flavors such as ethyl butyrate and ethyl 2-methylbutyrate only in the presence of the acorn powder in the growth medium., P(論文)}, pages = {89--94}, title = {「樫の実(ドングリ)」と共生的に生育し、特異的に芳香(甘い香気)を放つ真菌の発見と、その機能解析}, volume = {20}, year = {2014}, yomi = {ナカジマ, ノブヨシ and ナカジマ, タツユキ and イシハラ, コウジ} }