Item type |
紀要論文(H26~) / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2016-03-07 |
タイトル |
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タイトル |
高齢者嚥下調整食の開発に向けた自然薯のレオロジー解析 |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Rheological analysis of Dioscorea japonica to dysphagia diet development for the elderly |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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言語 |
ja |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
自然薯 |
キーワード |
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言語 |
ja |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
レオロジー解析 |
キーワード |
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言語 |
ja |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
嚥下調整食 |
キーワード |
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言語 |
ja |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
高齢者食 |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Dioscorea japonica |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
rheological analysis |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
dysphagia diet |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
elderly diet |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ID登録 |
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ID登録 |
10.15009/00001297 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
ページ属性 |
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言語 |
ja |
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値 |
P(論文) |
著者 |
山本, 登志子
野村, 奈央
山本, 沙也加
田中, 充樹
目賀, 拓斗
津嘉山, 泉
戸田, 圭祐
川井, 恵梨佳
大野, 智子
木本, 真順美
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
少子高齢化を迎えた我が国において、高齢者の低栄養状態や誤嚥性肺炎を回避し、生活の質の向上のために、良質な高齢者嚥下調整食の開発は必須である。最近、私達は、自然薯が、炎症性脂質メディエーターのプロスタグランジン(PG)E2 の合成を抑制し、抗炎症・抗腫瘍効果を有することを明らかにした。本研究では、自然薯のレオロジー特性を解析し、安全な高齢者嚥下調整食の物性指標と比較するために、厚生労働省の基準(Ⅰ(嚥下難易度 重度)〜Ⅲ(軽度))にそったテクスチャー測定とレオメータによる動的粘弾性の測定を行った。自然薯生すりおろしはテクスチャー項目の「硬さ」と「凝集性」には優れていたが「付着性」が基準外で、30% 自然薯粉末はいずれの指標においても基準 II に該当した。また、動的粘弾性では、生よりも10-30% 自然薯粉末の方が増粘剤として適する値を示した。以上の結果から、自然薯粉末を利用した嚥下食の開発に可能性を見出した。 |
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言語 |
ja |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
In Japan, decreasing birthrate and aging of society are promoted, and therefore a development of quality dysphagia diet is necessary for an avoidance of undernutrition and aspiration pneumonitis in elderly people. Recently, we found that Dioscorea japonica suppressed prostaglandin E2 synthetic pathway and prevented inflammation and carcinogenesis in mouse squamous cell carcinoma of the skin. Dioscorea japonica with such high food functionality will be useful for a quality dysphagia diet. The aims of this study regarding Dioscorea japonica were an analysis of the rheological property and a comparison with that of safety dysphagia diet. We performed Texture Profile Analysis (TPA) on the basis of the standard specified by Ministry of Health, Labour and Welfare (level I-III for dysphagia diet), and analyzed the rheological property by a rheometer. In TPA, the grated raw Dioscorea japonica was very suitable in “hardness” and “aggregability” and was unsuitable in “adherability” for person with dysphagia. The 30% adjusted Dioscorea japonica powder had level II of the standard specified by Ministry of Health, Labour and Welfare. In the rheological analysis, 10-30% adjusted Dioscorea japonica powder had compatibility as the thickener for dysphagia better than the grated raw Dioscorea japonica. These results suggested the ability of Dioscorea japonica for the development of dysphagia diet. |
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言語 |
en |
書誌情報 |
ja : 岡山県立大学保健福祉学部紀要
en : BULLETIN OF FACULTY OF HEALTH AND WELFARE SCIENCE, OKAYAMA PREFECTURAL UNIVERSITY
巻 22,
p. 47-56,
発行日 2016-03-12
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出版者 |
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出版者 |
岡山県立大学保健福祉学部 |
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言語 |
ja |
ISSN |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
13412531 |
書誌レコードID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN10488896 |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |